“Ca însăşi arta, ritmul muzical este viaţă şi formă.”
Edgar Willems
Street Delivery Iaşi are în spate o echipă mare şi cu mult entuziasm – fundaţia Cărtureşti, Ordinul Arhitecţilor, studenţi la arhitectură, peisagişti, voluntari, artişti, ONG-uri – astfel că revendicarea străzii Vasile Pogor se face chiar de societatea civilă.
“Cu entuziasm, bucurie, diluant şi bucurie” vă aşteptăm pe Vasile Pogor pe 14, 15 şi 16 iunie la prima ediţie Street Delivery din Iaşi.
Strada ar trebui să fie un spațiu locuibil, destinat mobilității oamenilor, interacțiunii sociale și libertății de exprimare, un spațiu deschis și spontan. Sistemul auto ne ia strada de sub picioare și ne-o vinde înapoi cu prețul petrolului. Dictatura automobilului privilegiază timpul în defavoarea spațiului, corupându-le și reducându-le pe ambele la o obsesie a vitezei.
Privatizarea spațiului public sub forma automobilului continuă eroziunea vecinătății și a comunității, două elemente definitorii pentru metropolă. Infrastructura auto, „parcurile” de afaceri, marile dezvoltări comerciale – toate acestea se combină având ca rezultat dezintegrarea comunității și banalizarea localității. Oricare loc devine la fel cu oricare alt loc. Comunitatea devine la rândul său un bun de consum – un sat de cumpărături, sedat și aflat sub permanentă supraveghere. Nevoia de comunitate ne este împlinită mai apoi în altă parte, prin spectacol, pe care televiziunile și mall-urile ni le vând sub forme simulate.
De ce artă în stradă? – artele au potenţialul de a revendica spaţiul public transformându-l într-unul în care se poate locui. Prin intermediul lor reuşim să aducem o manifestare a frumosului în faţa comunităţii.
Muzica este mobilizatoare a actelor de voinţă şi de caracter, este sensibilizatoare pentru ascuţirea simţului moral – declanşează trăiri puternice şi de durată, emoţii intense.
Pe parcursul celor 3 zile se vor alătura luptei noastre pentru recâştigarea spaţiului urban: Silent Strike alături de Dan Basu, Sunet Sacru, Pinholes, The Brad Pits, Spasme şi multe alte trupe autohtone. Pentru prima ediţie, Street Delivery propune publicului să experimenteze, să susţină artiştii şi să îi primească cu aplauze, indiferent de genul muzical. Promovăm arta stradală autentică cu respect faţă de proprietate; momentan vă putem spune că sunt implicaţi mulţi grafferi din Iaşi cărora li se alătură şi Pisica Pătrată (Ciubi) – realizatorul logo-ului Street Delivery 2013.
Infrastucturile auto iau locul parcărilor, marile dezvoltări comerciale iau locul spaţiilor verzi destinate locuitorilor cetăţii, iar extinderea carosabilului se face prin reducerea perimetrului alocat pietonilor – toate acestea se combină având ca rezultat dezintegrarea comunităţii şi banalizarea localităţii.
Oraşul trebuie perceput ca un organism viu; iubitorilor de sporturi urbane le vom pregăti un spaţiu dinamic unde îşi vor putea exprima spontaneitatea şi dragostea pentru improvizaţie.
Ca orice organism viu, şi strada trebuie ingrijită astfel încât să nu se imbolnăvească.
Traficul suntem noi!