Trupa Specii s-a întors! Chimie şi Dragonu şi-au unit forţele pentru a lansa un nou album. Acesta se numeşte “Fuck Darwin” şi vine la 7 ani de la lansarea materialului “Uşile Vol. 1”. Noul material este în întregime mixat şi masterizat de NCTK , înregistrările având loc la Stax Recording Studio.
Avem plăcerea de a asculta un produs care conţine 9 piese, o poveste, din care putem învăţa multe. Cei doi artişti, practic, şi-au pus viaţa pe tavă şi au dezvăluit senzaţiile şi trăirile din trecutul lor.
Albumul începe cu un “Intro“, instrumentalul fiind produs de Karie, deşi nu are versuri, acesta te face să intri în lumea şi în povestea albumului.
A doua piesă de pe album, produsă de Gogan, se numeşte “Românica“. Pe această bucată, se anunţă faptul că Specii merge până la capăt, dar de data asta băieţii sunt pe drumul cel bun. De asemenea, trupa este ascultată din toate colţurile României, pe piesă se prezintă câteva dintre locurile frumoase şi pline de viaţă din ţara noastră.
“Tramvaiul 32“, produsă de Anno Domini, este una dintre piesele cu cel mai mare impact de pe album. Pe această bucată, artiştii îşi prezintă trecutul cu câteva dintre greutăţile pe care le-au depăşit. Chimie mărturiseşte că a lucrat un an într-o fabrică, unde trebuia să care cutii, în timpul liber făcând muzică. Nu avea mai nimic de pus pe masă, însă, nu se oprea din visat la viaţa bună pe care o poate oferi muzica. Mai apoi, Dragonu povesteşte despre viaţa pe care o ducea în Rahova, o viaţă deloc uşoară.Pentru cei care nu ştiau, Dragonu a fost şi este pasionat de breackdance, ramură din hip-hop pe care a şi practicat-o. Tramvaiul 32, este mijlocul de transport de care dispunea artistul în vremea aceea. Situaţia pare că se îmbunătăţeşte, Dragoş devenind student la filosofie, acesta mărturiseşte că dorea să ajungă doctor docent, însă, abandonează facultatea în anul patru. Nimeni nu a crezut în el şi nu l-a susţinut, de la facultate, a ajuns să lucreze ca debarasator, să spele pahare, pe cinci milioane. Chimie mai face şi el câteva dezvăluiri, acesta a mai lucrat la un hotel şi la call center. Două luni a stat cu încă şapte oameni într-o garsonieră, singura lui scăpare fiind succesul pe care l-a avut cu Specii.
Piesa cu numărul patru, “Originea Speciilor“, produsă de Gogan, are ca temă ceea ce deja se putea deduce din titlu, începutul trupei. Chimie vorbeşte despre faptul că era cunoscut pe străzi şi în tramvai, datorită calităţilor sale de mc dar şi a prafurilor de care dispunea. Pe atunci nu era atât de mult vorba de bani, cât de a cânta şi a transmite nişte sentimente pentru a evada şi a te descărca. Cu timpul, când ajungi la un nivel înalt, aşteptările sunt tot mai mari, primejdiile cresc şi ele, trebuie să fi atent la tot ce mişcă în jur. Sacrificiile sunt şi ele pe măsură, fără acestea nu poţi să evoluezi. Originea Speciilor e inima străzilor, băieţii au reuşit să “supravieţuiască” în lumea drogurilor, a anturajelor dubioase şi a betoanelor. În prezent, faima nu a afectat modul de gândire a trupei, valorile lor sunt unitatea, patriotismul, familia, libertatea.
“Marea Depresie“, produsă de Dj Al*bu, vorbeşte despre probleme. Aşa cum puteţi şi auzi, viaţa începe ca un dar, însă, dacă iei deciziile greşite, se poate sfârşi ca un coşmar. Atât drogurile cât şi medicamentele, te pot duce pe marginea prăpastiei, Dragonu mărturiseşte că au fost momente în care voia să se sinucidă, suferinţa fiind prea mare pentru a putea fi ţinută în frâu. După o perioadă lungă în care consumi anumite substanţe, e foarte greu să le mai laşi. Chimie vorbeşte despre anturajul şi mediul în care se consumau respectivele substanţe şi stările pe care acestea le oferă.
“Iubire“, produsă de SEZ, este singura bucată pe care mai apare vocea cuiva, este vorba despre Petra Acker. Tema piesei este importanţa iubirii în viaţa oricărei persoane, indiferent de natura iubirii. Aceasta poate avea mai multe forme, poţi să îţi iubeşti: părinţii, fraţii, prietenii, ţara etc. Ura şi durerea nu ar trebui să existe, noi ar trebui să ne iubim şi să ne ajutăm între noi, nu să fim dezbinaţi şi să ne tragem în jos unul pe altul.
Bucata cu numărul şapte, “Artist Creator“, produsă de Dj Vasile, prezintă viaţa unui artist, care a ajuns printre cei mai buni pe domeniul lui. De la concerte prin ţară, la poze cu lumea când iese pe stradă, un “superstar” trebuie totuşi să îşi păstreze modestia şi să rămână cu picioarele pe pământ. În plus, un artist complet ar trebui să ştie să vorbească şi să se comporte cu fiecare clasă socială, de la cel mai sărac om până la cel mai bogat. Un artist creator poate să treacă prin diferite stări, prin suişuri şi coborâşuri, însă, mereu trebuie să fie conştient că poate să îi influenţeze într-o oarecare măsură pe cei din jur. De asemenea, nu ar trebui să uite că deşi este mai mare, poate, decât unii semeni de ai lui, totuşi este mic faţă de Dumnezeu.
Penultima piesă, “Greşelile Tinereţii“, produsă de Dj Al*bu, vorbeşte tot despre trecut şi viaţa de stradă. Chimie, indiferent de anturajele prin care a umblat, a avut un scop precis, acela de a fi artist şi a transmite ceva prin creaţiile sale. Dragonu spune că tinerii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că nu au experienţă, strada fiind ca o junglă, unde, dacă nu eşti atent, cazi. Dragonu prezintă câteva dintre consecinţele tinereţii sale, precum leziuni, dureri, boli… motiv pentru care nu a scris un album de patru ani, pur şi simplu nu se mai poate concentra. Băieţii îşi recunosc greşelile tinereţii şi mărturisesc că nu le-ar mai repeta pe unele dintre ele. Pentru unele fapte din trecut, au ajuns să plătească în prezent şi probabil tot restul vieţii.
Piesa care încheie albumul şi în acelaşi timp poartă şi numele albumului, “Fuck Darwin“, este produsă de Fanas. Dragonu îi mulţumeşte lui Dumnezeu că l-a ţinut în viaţă şi a reuşit să treacă peste capcanele care i-au ieşit în cale, acesta se simte mai pregătit şi mai puternic ca niciodată. Dragoş s-a maturizat, are familia sa acum şi munceşte cu drag pentru copiii şi soţia lui. Dragostea e cea care a produs o schimbare categorică în viaţa acestuia. Acum e un om şi un artist modest care îşi iubeşte nespus familia.
Ca o concluzie, e clar că trupa Specii s-a schimbat, în bine ar spune unii, în rău, ar spune alţii. După părerea noastră, un artist nu poate să aibă aceleaşi trăiri pe parcursul unei întregi vieţi, într-un fel gândeşti în adolescenţă şi în alt fel la maturitate. În plus, să nu uităm că viaţa şi sănătatea sunt cele mai importante, Dragonu şi Chimie puteau să nu mai fie printre noi dacă ar fi continuat cu stilul de viaţă pe care îl aveau în trecut.
Acestea fiind spuse, vă invităm să ascultaţi cel mai nou material, semnat SPECII!