Prima aparitie a lui Gani în boxele noastre se întâmpla în anul 2006, odată cu colaborarea cu cei de la SK-Dron, pentru piesa „Cuvânt”. În 2009, artista îsi lansa primul material solo, EP-ul „Pagini de oracole”, urmând ca în luna martie a anului trecut să facă echipă cu Liry, pentru albumul „Alternative”.
Artista n-a stat mult pe „tusă” si s-a organizat pentru un nou album solo. „Rimă Organizată” a fost lansat în data de 16 ianuarie 2013. Are 15 track-uri, un videoclip iesit până în prezent (poate mai sperăm la unul) si este un album foarte bine structurat, cu unul din cele mai puternice mesaje din ultimul timp. Intro-ul îmi aduce un pic a „Introducere” – Dificultăti tehnice, deoarece Gani „n-a mai avut răbdare si a trebuit să scuipe direct de pe intro”. Albumul se continua cu piesa cu (poate) cel mai bine gândit mesaj social din ultimii ani. Individual compus este o colaborare cu ADN pe un instrumental semnat de Vitreg. Albumul se continuă în aceeasi notă de old-school în ceea ce priveste sound-ul, combinat cu stilul acid cu care ne-a obisnuit Gani.
Avem de toate pe album, de la piese mai soft (F feat. Suzi, Pledoarie feat. Brugner si DJ Dox), până la piese foarte dure, atât în ceea ce priveste lirica (Alter ego rap, Q.E.D feat. DJ Nasa), cât si mesajul transmis (Conventii sociale feat. Grigo, Cum rămâne?). Nu lipsesc nici piese de battle, precum Alter ego rap si Q.E.D., undeva artista îsi „etalează” calitătile pe beat, calităti care au făcut-o remarcată în sfera hip-hop-ului. Pentru cine nu stia, Gani a fost prima femeie prezentă la o competitie de battle, în 2004, în cadrul Battle Off Da Dome, concurs organizat de Hades Records. Ironia, cinismul si „caterinca” nu sunt nici ele uitate, fiind prezente pe majoritatea pieselor (Crezi că stii, Defecte speciale).
Rima Organizată este un album sincer, în care artista se detașează de cele mai multe ori de subiectele prezentate, alegând postura de observator, fapt pentru care multe dintre versuri sunt la persoana a III-a. Lista colaborărilor nu este nici foarte lungă, dar nici nu este un album care abundă în piese solo. Invitatii precum ADN, Grigo, Liry, Brugner, DJ Dox, KaTaNa, DOC (pe de MCi/DJi), Sagace, ILLusionist, Vlad Dobrescu, Esqu, Tecko Starr, Subsemnatu’ (pe partea instrumentală) oferă un plus albumului. Dacă ar trebui să aleg si câteva puncte slabe ale albumului, ar trebui să mentionez coperta fată a albumului, care e parcă din alt film. Personal, nu mi se pare că se potriveste cu formatul albumului si structura lui.
Piese preferate: Individual compus feat. ADN, Crezi că stii, Alter ego rap, După vinul ăsta plec feat. DOC.