Istoric vorbind, battle rap îşi are rădăcinile într-un anume cuvânt “flyting/fliting”. Acest “fliting” reprezintă un ritual, ba chiar considerat o artă, de prin secolul 5 până prin secolul 16, care în mare parte era un schimb de insulte/jigniri/acuzații sexuale, menit să provoace la replică. Însă, spuse într-un mod poetic şi de cele mai multe ori prindeau forma unor versuri. Acest act s-a născut în vechea Caledonie (numele latin al Scoției). Din Scoția, a ajuns în America. The modern rap battle a apărut în partea de Est, Bronx şi New York, la sfârşitul anilor ’70. Din acest punct a evoluat. Nu trebuia doar să fie un schimb de replici sub forma unor insulte, ci versuri complexe, rimă şi toate astea să curga pe un instrumental, nu pe lângă.
Şi în România s-a dezvoltat acest tip de show, cei de la Hades Records au organizat în 2004 prima ediție a BODD–Battle Of da Dome, însă “Battle on Arena” vine cu un concept nou, fresh, care nu pune în lumină doar emcee, aşa cum am pus eu mai sus, însă cred că este un lucru benefic pentru tinerii emcee, posibili battle mc, să ştie ce presupune şi de unde a plecat. Între timp se mai citesc două, trei cărți – nu d-alea de joc – pentru a ajunge la versuri complexe şi stilizate.
Prima ediție Battle On Arena își va deschide porțile pe 9 mai 2015, în Club Colectiv, fiind primul eveniment battle de Beatmakers din România (pentru producători) care se va desfășura pe lângă concursul pentru MC, din cadrul aceluiași eveniment. Totodată, Battle On Arena va deveni începând cu 10 mai, prima platformă de promovare a noilor talente muzicale din zona hip-hop.
Un concept creat de AFO, „Battle On Arena este un eveniment muzical, ce reprezintă pentru tinerii talentați o rampă de lansare. Vrem să punem în valoare inventivitatea si creativitatea participanților. Mulți artiști (MC) din întreaga lume și-au început cariera în cadrul competițiilor de acest gen (Ex. Eminem, Dj Q Bert)” – AFO
Despre organizare şi organizatori, doar cuvinte de laudă. S-a simțit un alt nivel de implicare şi profesionalism. Pe lângă faptul că au avut un regulament foarte bine punctat şi corect, prin concept duc această cultură spre suprafață dându-i o formă mai elegantă şi se folosesc de toate resursele pe care le poate da, de la emcee, la graffiti, street dance şi beatmakers.
6 de MC și 24 de beatmakeri s-au înscris în competiția Battle On Arena, ediția I, care a avut loc pe 9 mai 2015, în Colectiv București. La finalul concursului, juriile au desemnat următorii câștigători: Fanas (BEATMAKERS) – FB.com/FanasMusic – și Psihotrop (MC) –FB.com/psihotrop12, fiecare plecând acasă cu câte un cec în valoare de 1000 de euro și cu titulatura de „Cel mai bun dintre cei mai buni”.La secțiunea de MC, juriul a fost format din AFO, Arssura, DOC de la CTC și Omu Gnom. La secțiunea de BEATMAKER, s-a strâns categoria grea: Bean (Subcarpați), Sagace și Vlad Dobrescu (CTC). Din ciclul “stai așa sa dau și eu la microfon ceva”, în pauzele competiționale, Frații Grime și Chimie au cântat LIVE pe scena Battle On Arena.
De la noi, thumbs up şi o serie de poze care au imortalizat atmosfera de la Battle On Arena | MC & BEATMAKERS | Ediția I.