O carte interesanta pentru toti iubitorii de gaffiti este Subway World – Graffiti On Trains.Cartea a fost scrisa de Torkel Sjostrand, un suedez pasionat de graffiti inca din anul 1993.Acesta este redactor sef al revistei UP dar a mai publicat si alte carti precum 1207, Overground 3 si Gates of Graffiti.Cu sprijinul Dokument Press, Tronkel si-a publicat cartea pe data de 1 octombrie 2009.Aceasta contine poze ale trenurilor de metrou din peste 75 de orase din 4 continente, detalii tehnice despre sistemele de metrou, pareri ale writerilor dar si poze in premiera publicate ale unor faimosi writeri precum Banos, Hurtos, Wyse, Koner, Daor si Poison.
(c) Subway World 2009
Subway World este o carte despre graffiti pe trenurile de metrou din toata lumea.
Miscarea care a inceput in New York in anii 70 a devenit o forma de arta cu adepti la nivel mondial.
Traditia de a folosi vagoane de metrou in loc de foi de desen a fost pastrata si a devenit o parte importanta a fenomenului graffiti. Subway World te poarta prin mai mult de 70 de orase si patru continente diferite in care exista trenuri de metrou, caci unde sunt metrouri cu siguranta exista graffiti.
De la Moscova, Rusia si Tiblisi, Georgia prin Hiroshima, Japonia, In Los Angeles, SUA, Toronto, Canada si Buenos Aires, Argentina pana la Londra, Berlin, Milano, Paris si desigur Bucuresti,in Europa. Subway world va ofera detalii exacte despre toate sistemele de metrou, precum si scurte povestiri ale writerilor.Alte orase europene prezentate sunt: Atena, Amsterdam, Barcelona, Berlin,Copenhaga, Helsinki, Londra, Madrid, Manchester, Moscova, Oslo, Paris, Praga, Roma si Stockholm.
Dupa ce am facut o calatorie in jurul lumii prin intermediul celor 168 de pagini ce contin informatii si poze aflam ca majoritatea trenurilor de metrou sunt electrice, cu roti de otel, mergand pe sine de otel.Electricitatea este asigurata de o sina mijlocie care se cupleaza cu mijlocul trenului, sau direct prin sine. Alte sisteme, mai ales cele care nu sunt subterane (overground -metrou usor), folosesc acelasi sistem ca trenurile de pe liniile interurbane – adica, primesc electricitatea din cabluri situate deasupra trenului.Desi toate au aceeasi definitie ele difera foarte mult unele de altele prin forme, culori si denumiri: U-Bahn, Subway, L-Train.
Si totusi ele au un lucru in comun: toate au fost si sunt inca desenate poate de sute de ori la rand de writeri care vor ca mesajul lor sa fie purtat prin oras asemenea unei carti de vizita.
Ele sunt cea mai iubita “foaie de desen” a writerilor care cateodata parcurg mii de kilometri pentru a desena modelul preferat de metrou.
Fenomenul acesta este asadar intalnit la nivel global.In lumea graffitiului nu exista granite intre orase si tari care sunt legate unele de altele prin intermediul acestui fenomen.